SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
GF GYMNASTIKAKADEMIN
Artistisk Gymnastik
Allmänt om den Artistiska gymnastiken (Ag)
Den Artistiska gymnastiken är en rolig och utvecklande träningsform där alla tränar och tävlar utifrån egen ambition och ålder. Kvinnlig Artistisk Gymnastik förkortas KvAG (Sverige)  och (WAG
=woman artistic gymnastic, internationellt). Den Manliga Artistiska Gymnastiken förkortas MAG både i Sverige och internationelllt
Båda disciplinerna är den olympiska grenen av gymnastiken, och har långa traditioner både här i Sverige och internationellt. Kvinnor och män tränar och tävlar på olika gymnastikredskap:
Kvinnorna tränar/tävlar i fyra grenar: Hopp - Barr - Bom - Fristående
Männen tränar/tävlar i sex grenar: Fristående - Bygelhäst - Ringar - Hopp - Barr - Räck


Artistisk gymnastik - kvinnor (KvAG)
De kvinnliga gymnasterna tränar och tävlar i fyra grenar: hopp, barr, bom och fristående som utmanar gymnasternas färdigheter på olika sätt. 
Kända gymnastikstjärnor just nu är Simone Biles - USA och Angelina Melnikova från Ryssland. Även Nadia Comaneci - Rumänien & Olga Korbut - Ryssland är kända fd gymnaster som har gått till historian. 
Kända svenska gymnaster är Jonna Adlerteg och Veronika Wagner, från Eskilstuna och Stockholm

Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handinsättning på det 125 cm höga hoppbordet. Här får gymnasten möjlighet att använda sin explosivitet för att utföra hopp med en eller flera rotationer.

Barr - damer
Barren består av två elastiska runda holmar, en hög och en låg holme, som gymnasten utför olika typer av svingövningar runt. Gymnasterna utför också förflyttningar mellan den höga och den låga holmen genom olika flygelement.

Bom
Kanske det mest dramatiska redskapet där gymnasten utför sina svårigheter 1,25 meter upp i luften på en 5 meter lång och 10 centimeter smal bom. Serierna ska utföras både dynamiskt och uttrycksfullt och innehålla en variation av akrobatiska, gymnastiska och koreografiska inslag som binder ihop hela serien. Den maximala tiden för en serie är 1,30 minut.

Fristående
I denna gren har gymnasten stora möjligheter att visa fram sin egna personliga stil både i svårigheter och artistiskt uttryck. Friståendet utförs på en yta av 12 x 12 meter till musik som får vara max 1,30 minut lång. Valet av rörelser och svårigheter ska tillsammans med musiken skapa en röd tråd genom hela programmet.

Det nationella tävlingssystemet, kallat ”stegserierna”, är nivåindelat i stegen 1-10 utifrån gymnastens färdigheter. Efter att ha genomgått stegserierna har gymnasten möjlighet att fortsätta tävla enligt det internationella tävlingssystemet, ”Code of point” (COP). 

Tävlingsmomenten består av individuell mångkamp, lagtävling och enskilda grenar. I den individuella mångkampen summeras gymnastens poäng för alla de fyra grenarna. I lagtävlingen summeras alla gymnasternas poäng i alla grenar.

Bedömningen består av två delar. Dels bedöms seriens svårighet, vilka övningar och kombinationer gymnasten har med, dels bedöms hur väl gymnasten genomför sin serie.Artistisk gymnastik - Män (MAG)
De manliga gymnasterna tävlar i sex grenar: fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck, som utmanar gymnasterna på olika sätt.
Kända gymnastikstjärnor inom denna gymnastikdisciplin är just nu från Ryssland: Nikita Nagornyy & Artur Dalaloyon, två helt fantastiska gymnaster. 
Kända svenska gymnaster är David Rumbutis från Stockholm och  Pontus Kallanvaara från Göteborg - Malmö.

Gymnasten utför ett program, en serie bestående av volter och olika gymnastiska moment. Även balans och styrkeövningar ingår. En serie ska vara maximalt 70 sekunder långt. Killarna har ingen musik.
Detta är kanske den tekniskt svåraste grenen. Det gäller att under ständig rörelse utföra övningar på hästens olika delar. Svårighetsgraden påverkas främst av hur händerna placeras på "byglarna" eller på "lädret", utanför eller mellan byglarna.
Här varvas svingövningar med utmanande styrkemoment. Det klassiska korset finns idag i många varianter och de allra främsta ser ut att upphäva alla tyngdlagar när de visar vad den kan i denna gren.
Detta är den snabbaste grenen där man efter ett anlopp på 25 meter utför ett hopp med handinsättning på det 135 cm höga hoppbordet. Här får gymnasten möjlighet att använda sin explosivitet för att utföra hopp med en eller flera rotationer. Höga och långa hopp eftersträvas och landningar utan steg avgör oftast denna gren.

Barr

Gymnasten utför både stödjande och hängande övningar, både över och under de två parallella holmarna. 

Räck

Denna gren brukar vara den mest spektakulära gå grund av de flygmoment som utförs. Svingar, handstående i räcket är också vanliga moment man ser.